TipyTip, jak si správně nalít pšeničné pivo Erdinger

17. 4. 2020by redakce

I lahvové pivo může chutnat dobře, pokud ho nepijete z lahve! Doma k pivu často přestáváme mít vztah, protože nevíme, jak si ho správně nalévat. To se však může změnit, když se budete řídit našimi radami.

Máte-li Weissbier uschovaný v lednici, doporučuje se optimální teplota 7° Celsia. Je třeba dbát též na to, aby láhev v chladničce stála. V případě položených lahví se mohou kvasinky při otevření přesunout do spodní části lahve, což zapříčiní samovolné uvolnění kysličníku uhličitého a pivo tak při nalévání přepění.

Sklenice pro Weissbier by měly být nejlépe ručně umyté. Při mytí v myčce by měl člověk dávat pozor, aby sklenice nebyly umývány dohromady s mastným nádobím a aby byl zvolen správný program pro mytí skla. Je třeba používat speciální přípravky k mytí skla. Čisté sklenice by uvnitř neměly být vyleštěné.

Když je pivo správně vychlazené, nalijeme jej do originální sklenice Erdinger, kterou můžete koupit na našem e-shopu. Doporučujeme následující klasickou metodu nalévání:

  • První krok
    Nejprve sklenici vypláchněte studenou vodou.
  • Druhý krok
    Sklenici držte lehce nakloněnou a pivo pomalu nalévejte po její stěně. Láhev však zcela nevyprazdňujte a ponechte v ní asi na jeden prst vysokou vrstvu piva.
  • Třetí krok
    Chybí ještě kvasnice, které vedle dalších přísad dávají pivu jeho typickou chuť.
  • Čtvrtý krok
    Kruhovými pohyby s lahví uvolněte kvasnice, které v lahvi zůstaly a poté sklenici dolijte.
  • Pátý krok
    Tím se kvasnice rozptýlí v celé sklenici a utvoří krásnou čepici pěny – požitek z pšeničného piva je pak perfektní.

redakce